Lustgas. Vill du skratta ?

Bakom detta namn är lustgas, ett farligt läkemedel som är allt raseri bland tonåringar. Möjligheten för dessa ungdomar att närma sig i en strävan efter “Big Everything” och smaka en “snabbmysticism” som en går till snabbmat ?

Det sägs att den enda filosofen att dö av lustgas var Stoic Chrysippus (290-206 f.Kr.). Diogenes Laërtius (180-240) berättar i sitt arbete att han dog efter att ha sett en åsna äta fikon. “Så ge din åsna lite vin också. Så Krysippus retade ägaren till åsnan… och han skrattade så mycket att han dog. Trots denna legend kan dö med skratt tyckas omöjligt. Och ändå, den 5 maj 2018, dog en 19-åring av hjärtinfarkt efter en festlig konsumtion av lustgas, även kallad ” lustgas “.

lustgas” har blivit det näst mest konsumerade läkemedlet av ungdomar och unga vuxna efter cannabis. Det är lätt att få ; det finns i små behållare som används för att driva vispgrädde som kan köpas till ett lågt pris i snabbköpet. Unga människor knäcker behållarna med ett litet verktyg som också är mycket billigt, laddar gasen i ballonger och suger den på fulla puffar. Effekten av lustgas är omedelbar: de brast ut skrattar säger Skolparty.se. När de ökar doserna svävar de; ännu mer har de hallucinationer. Effekten är mycket kort, ungefär tre minuter av explosivt nöje, följt av den oöverkomliga önskan att börja om omedelbart. Så vissa kan tömma flera hundra små behållare på en natt. Det roliga är beroendeframkallande ! Vi börjar se farorna med lustgas detta läkemedel som är så lätt att komma åt. Det kan i stora doser orsaka allvarliga lung-eller hjärtsjukdomar och, ur neuropsykiatrisk synvinkel, förlust av balans, minne och humörstörningar.

Den första som upplevde de euforiska effekterna av lustgas var den berömda brittiska kemisten Humphry Davy, som år 1799, då bara 21 år gammal, testade dess lustgas effekter på sig själv. Han beskrev en övergående manisk episod under vilken han skrattade, men uppfann också teorier, trodde att göra revolutionära upptäckter, och när han kom ut ur hans “semi-delirium” animerades han av en ” sublim entusiasm.”Skulle nöje bara vara en fråga om kemi? Filosofer grep i frågan, tills William James (1842-1910) som skrev att lustgas var en “energisk stimulans av mystiskt lustgas medvetande”, som upprörda Bergson.

Men är det inte precis vad våra moderna ungdomar med ökad individualism letar efter ? En lätt mysticism, det omedelbara deltagandet i” Great-All”, genom nåden av en aspiration i en ballong av färg, vilket sparar den rebarbativa lärandet av en teologi. De brast ut skrattar tillsammans, överraskad av förändringen av röst grannen inducerad av lustgas, glad att vara glad, glad att kunna vara glad igen, på kommando. Individer, varje animerad av sina egna bilder, men Förenade-anslutna ! – med samma gas, samma ballonger. Kanske idag måste Karl Marx berömda formel läsas bakåt. Marx trodde att religion är folkets opium; det verkar som om dessa nya festliga droger har blivit religion för ett barns folk.

Scroll to top